Rævind Bæk – Energipark of Naturomåde
Siden 2017 har Viborg Kommune arbejdet på et vådområdeprojekt ved Rævind Bæk mellem Sparkær og Gammelstrup. Vådområdeprojektet skal reducere udledningen af kvælstof til Hjarbæk Fjord og udledningen af klimagasser til atmosfæren. Herudover er det ønsket at etablere et større naturområde i forbindelse med vådområdet. Projektet har imidlertid stået stille gennem længere tid.
NRGi og RELAND har ansøgt Viborg Kommune om at opstille tre vindmøller med en kapacitet på op til 20 MW og et solcelleanlæg med en kapacitet på op til 125 MW. Ved at etablere vindmøller og solcelleanlæg i forbindelse med vådområdet skabes økonomisk mulighed for at gennemføre vådområdeprojektet og etablere naturområdet.
Opstilling af vindmøller og solceller giver naturligt anledning til spørgsmål fra naboer og lokalområde: Hvad sker der med vores udsigt? Bliver stier og veje lukkede? Kommer der støj og andre gener?
Vi vil gerne indgå i en dialog om disse spørgsmål og vi vil søge at inddrage ønsker fra naboer og lokalområde i udformningen af projektet. Det kan f.eks. være ønsker til beplantning, som kan skjule anlægget, grønne korridorer mellem solcellerne eller forslag til stier og arealer med offentlig adgang.
I det følgende kan du læse mere om projektet. Hvis du har forslag eller spørgsmål er du velkommen til at kontakte os.
Vådområdeprojekt ved Rævind Bæk skal forbedre vandmiljøet
Limfjorden og særligt Hjarbæk Fjord er i en dårlig miljøtilstand. Den væsentlige årsag er høj tilførsel af næringsstoffer, som fremmer algevækst. De mange alger gør vandet uklart, og når algerne dør opstår der iltsvind, som forårsager fiskedød. For at få fjorden i god miljømæssig tilstand er der behov for at reducere tilførslen af næringsstoffer.
Viborg Kommune har siden 2017 arbejdet på at gennemføre et vådområdeprojekt ved Rævind Bæk. Projektet indebærer etablering af et nyt vandløbstrace på ca. 1600 meter, som muliggør en fritlægning af den del af bækken, som pt. er rørlagt.
I den nordlige del af vådområdet etableres omkring ti slyng på cirka 850 meter af vandløbet. Bunden hæves ca. 50 cm, og sammen med lukning af grøfter og dræn vil dette medvirke til dannelse af vådområdet.
Indsatsen vil medføre en reduktion i kvælstoftilførslen til Hjarbæk Fjord på ca. 11.000 kg kvælstof (N) pr. år.
Projektet vil også have en positiv klimaeffekt, idet vådområdet forventes at udlede omkring 1.002 tons CO2-ækv./år, hvor den nuværende udledning er 2.195 tons CO2-ækv./år. Det er en reduktion på 54 procent.
Yderlige oplysninger kan findes på projektets hjemmeside: https://viborg.dk/service-og-selvbetjening/klima-og-naturbeskyttelse/vand/soeer-vandloeb-og-vaadomraader/vaadomraadeprojekter/vaadomraadeprojekter-igangvaerende/vaadomraadeprojekt-raevind-baek-vest-for-sparkaer
Naturområde mellem Gammelstrup og Sparkær
Vådområdeprojektet, og herunder gendannelsen af det naturlige vandløb og den øgede grundvandsstand, vil medvirke til en markant forbedring af naturtilstanden ved Rævind Bæk. Vandløbet vil forbedres væsentligt, og kan blive gyde- og opvækstområde for ørred. Forholdene for andre fiskearter samt smådyr vil også forbedres.
Vådområdeprojektet og RELAND’s køb af arealer vil skabe mulighed for at etablere et større, sammenhængende naturområde med sø og fugtige arealer, som vil have en forbedrende effekt på områdets funktion som yngle- og rasteområder for sjældne dyrearter.
RELAND Fonden forpligter sig til at drifte fondens naturarealer med henblik på at fremme biodiversitet og naturhensyn.
Ekstensiv afgræsning med kvæg og heste fremmer biodiversitet og naturkvaliteten. Fonden vil derfor søge at indgå samarbejde med lokale husdyrholdere om afgræsning af naturområde og korridorer mellem solcellerne.
Projektoverblik: Vindmøller
Vindmølleprojektet vil forventelig bestå af tre nye vindmøller med en totalhøjde på 150-170 meter. Konkret tages udgangspunkt i følgende to mølletyper:
Projektområdet er beliggende nordøst for Gammelstrup. Fra nærmeste vindmølle til nærmeste bebyggelse i Gammelstrup er der ca. 1,55 km, mens der er ca. 2 km og 2,75 km til henholdsvis Sparkær og Stoholm.
Området er et afprøvet vindmølleområde, idet der i 2014 blev rejst og idriftsat tre Siemens vindmøller med en totalhøjde på 140 meter og en installeret effekt på 3 megawatt per vindmølle. De tre eksisterende vindmøller har en rotordiameter på 101 meter og en navhøjde på 89,5 meter.
De tre nye vindmøller placeres i en lige række øst for de tre eksisterende Siemens vindmøller og med den samme indbyrdes afstand.
Dette projektdesign skal sikre, at vindmøllerne under et vil fremstå i et såkaldt let opfatteligt geometrisk mønster i medfør af ”Bekendtgørelse om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller” (vindmøllebekendtgørelsen).
Projektoverblik: Solceller
Solcelleprojektet omfatter et bruttoareal på i alt 172 ha i området mellem Sparkær og Gammelstrup.
Det er ønsket at indgå i dialog med naboer og lokalsamfund om anlæggets omfang og layout. Bl.a. er der mulighed for at etablere faunapassager, som deler anlægget op i mindre dele. Derved vil anlægget ikke fremtræde som en massiv flade.
Friarealer vil blive lagt ud til afgræsning med kvæg og/eller som vådområde/naturområde.
I samarbejde med en landskabsarkitekt vil der blive udarbejdet forslag til layout, hvor beplantning og anvendelse af landskabselementer reducerer synlighed og fylde i landskabet.
Hvis du har forslag til anlæggets omfang og layout, f.eks. hvor der skal være grønne korridorer eller særlig beplantning, så send dem til os. Se kontaktoplysninger bagest.
Visualiseringer
I forbindelse med udviklingen af projektet vil vi udarbejde visualiseringer, hvor der bliver mulighed for at se, hvordan anlægget kommer til at se ud før og efter beplantning. Se eksemplet på næste side.
Paneltype
På nuværende tidspunkt er der ikke taget stilling til valg af paneltype. Som udgangspunkt er det hensigten at opstille øst-vestvendte rækker af fastmonterede solcellepaneler orienteret mod syd med en højde på ca. 3 meter over terræn.
Samarbejde med naboer og lokalområde
Vi vil gerne inddrage naboer, lodsejere og lokale foreninger i projektet. Derfor vil vi søge at etablere en lokal følgegruppe, som kan formidle ønsker til udformningen af anlægget. Det kan være ønsker til beplantning, som kan skjule anlægget, grønne korridorer mellem solcellerne eller forslag til stier og arealer med offentlig adgang. Følgegruppen forventes nedsat på borgermødet den 26. september (se tidsplanen).
Det er samtidig ønsket, at naboer og lokalområde får direkte gavn af projektet. Projektudviklerne arbejder derfor med følgende elementer.
Donationer til en lokal fond
Projektet vil bidrage med 15.000 kr. per vindmølle per år i hele anlæggets levetid, som skal allokeres og anvendes almennyttigt i et geografisk område som indbefatter Gammelstrup, Sparkær og det åbne land omkring vindmøllerne.
Projektet vil bidrage med 1.000 kr. per hektar solcelleareal (det areal hvorpå der opsættes solcellepaneler) per år i hele anlæggets levetid. Et solcelleanlæg med et areal på 150 ha vil således indebære et årligt tilskud til lokalområdet på 150.000 kr.
Udbud af andele til naboer og lokalbefolkning
Andele som svarer til en halv vindmølle udbydes til lokalbefolkningen. Husstande indenfor en radius af 2,8 km fra nærmeste vindmølle, samt alle husstande i Sparkær by, får førsteret til ordningen.
Der kan maksimalt købes 50 andele per husstand. Eventuelt overskydende andele vil blive udbudt til øvrige borgere med fast bopæl i Viborg Kommune, hvor der maksimalt kan købes 25 andele per husstand.
Andele som svarer til 15 procent af solcelleprojektet udbydes til lokalbefolkningen. Husstande indenfor en afstand af 1,5 km fra kanten af solcelle-området, samt alle husstande i Sparkær by, får førsteret til ordningen.
Der kan maksimalt købes 50 andele per husstand. Eventuelt overskydende andele vil blive udbudt til øvrige borgere med fast bopæl i Viborg Kommune, hvor der maksimalt kan købes 25 andele per husstand.
Samarbejde med Stoholm Fjernvarmeværk
NRGi og Stoholm Fjernvarme har indgået et samarbejde om at integrere produktionen af grøn elektricitet fra vindmølleprojektet direkte i fjernvarmeforsyningen i Stoholm Fjernvarmes dækningsområde.
Samarbejdet baseres på en langsigtet fastprisaftale – en såkaldt Power Purchase Agreement (PPA) – hvor Stoholm Fjernvarme i minimum ti år køber certificeret grøn strøm fra projektets tre vindmøller efter en ”pay-as-produced model”.
Konkret betyder dette, at en på forhånd aftalt mængde lokalproduceret grøn strøm, som kommer til at modsvare Stoholm Fjernvarmes fremtidige behov, hvert år bliver solgt til en aftalt fast pris. I et fluktuerende og usikkert el-marked vil dette sikre, at Stoholm Fjernvarme i mindst ti år har fuldstændig budgetsikkerhed for så vidt angår indkøbsprisen på de aftalte mængder strøm. Dette vil udgøre et robust fundament og grundlag for fremtidige investeringer i elektrificerede varmeløsninger som eks. varmepumper, elkedler og akkumuleringstanke.
Et tilsvarende samarbejde vil kunne etableres med andre lokale fjernvarmeværker og energitunge virksomheder.
Etablering af et naturområde
Som et led i jordfordelingen vil RELAND Fonden som nævnt købe eng- og lavbundsjord (§3-arealer m.m.), som grænser op til projektområdet, og som det er nødvendigt at udtage for at gennemføre lavbunds-projektet/jordfordelingen.
Fonden vil drifte/pleje de udtagne lavbundsarealer med henblik på at øge naturværdien. Samtidig er det fondens intention at give mulighed for rekreative aktiviteter. Det kan f.eks. være stiforløb, shelterplads, naturlegeplads, fiskeplads eller andre ønsker fra lokalsamfundet.
Grøn pulje
Endelig forventes det at udviklerne med det foreliggende forslag til areal og design indbetaler mellem 19,2 mio. kr. og 21,7 mio.kr. til Grøn Pulje.
Puljen administreres af Viborg Kommune og kan søges til projekter, som gør gavn i lokalområdet.
Dine rettigheder som nabo til et vedvarende energianlæg
Værditab
- Alle har ret til at anmelde krav om værditabserstatning, uanset om man bor tæt på solcelle- og vindmølleparken, eller om man bor længere væk.
- Hvis beboelsesejendommen er placeret indenfor en afstand af 6 x vindmøllernes totalhøjde, eller indenfor en afstand på 200 meter til solcelleparken, kan dette gøres gebyrfrit.
- Hvis beboelsesejendommen er placeret udenfor de nævnte afstande, skal der indbetales et ekspeditionsgebyr på kr. 4.000 kr. Beløbet tilbagebetales, hvis der tilkendes værditab.
- Hvis taksationsmyndigheden vurderer, at ejendommen har mistet mere end 1 % af den takserede værdi som følge af VE-anlægget, vil projektet være forpligtet til at betale for værditabet.
Salgsoption
- Alle naboer som bor indenfor en afstand af 6 x vindmøllernes totalhøjde, eller indenfor en afstand på 200 meter til solcelleparken, har ret til at anmelde krav om salgsoption.
- Hvis taksationsmyndigheden vurderer, at ejendommen har mistet mere end 1 % af den takserede værdi som følge af VE-anlægget, vil man som nabo være berettiget til at gøre brug af salgsoptionen.
- Som udgangspunkt, medmindre andet er aftalt, vil solcelleparken blive placeret med afstand på minimum 200 meter til alle naboer.
VE-bonus
- Alle naboer som bor indenfor en afstand af 8 x vindmøllernes totalhøjde, eller indenfor en afstand på 200 meter til solcelleparken, har ret til at modtage den såkaldte VE-bonus, som er en nabogodtgørelse, som udbetales en gang om året.
- Man kan være berettiget til at modtage en skattefri VE-bonus fra både vindmøller og solceller, hvis man bor indenfor begge gældende afstandszoner.
- Det årlige beløb vil afhænge af anlæggets produktion og af den aktuelle elpris. Det vurderes at kompensationen for vindmøller vil være i størrelsesordenen 10.000 kr. pr. år, mens kompensationen for solceller vil være i størrelsesordenen 4.000 kr. pr. år.
Tidlige frivillige aftaler om salgsoption
- Alle naboer, som har ret til at anmelde krav om salgsoption, tilbydes en tidlig frivillig aftale, for derved at skabe vished, og tidligere afklaring, om ikke mindst de økonomiske vilkår.
- Ved indgåelse af en frivillig aftale, vil ejendommens værdi blive vurderet af en lokalkendt ejendomsmægler. Vurderingen lægges til grund for den købesum som aftales.
- Projektudviklerne – RELAND og NRGi – afholder omkostningerne for mæglervurderingerne.
- Kontakt os for at høre mere om muligheder.
Tidsplan for Rævind Bæk projektet
Præsentation af projektudviklerne
Viborg Kommune har modtaget flere henvendelser om energiprojekter i området mellem Sparkær og Stoholm. I efteråret 2023 blev ansøgningerne vurderet, og resultatet var at RELAND og NRGi Renewables A/S (NRGi) blev bedt om at udarbejde egentlige ansøgninger – gerne i samarbejde.
RELAND havde oprindeligt søgt om et kombineret natur- og solcelleprojekt, mens NRGi havde søgt om opstilling af tre vindmøller. Rævind Bæk – Energipark og Naturområde er således en sammensmeltning af de to projektansøgninger og et samarbejdsprojekt mellem RELAND og NRGi.
Om RELAND
RELAND er et projektselskab og en erhvervsdrivende fond med et almennyttigt formål (under etablering), som tilbyder deltagelse i jordfordeling i forbindelse med udtagning af lavbundsjord og gennemførelse af klima- og miljøprojekter i det åbne land.
RELAND deltager i projekterne med henblik på køb af arealer, som kan anvendes til opstilling af solcelleanlæg. Udtaget lavbundsjord driftes/plejes med henblik på at reducere belastningen af klima- og miljø samt at forbedre og beskytte arealernes naturmæssige og landskabelige kvalitet.
Læs mere på www.reland-projektet.dk
Om NRGi Renewables
NRGi Renewables udvikler og driver vedvarende energiprojekter i Danmark med det formål at fremme den grønne omstilling af samfundet og medvirke til at skabe et sammenhængende CO2-neutralt energisystem.
NRGi Renewables er ejet af den andelsejede energikoncern NRGi (51%) og det kundeejede pensionsselskab Sampension (49%). NRGi Renewables repræsenterer herigennem en indirekte ejerkreds på mere end 550.000 ejere.
Derfor er ansvarlighed, fællesskab og bæredygtige investeringer centrale værdier i vores virke. I udviklingen af vores projekter stræber vi efter, at der skabes grundlag for videst mulig lokal forankring og lokal værdiskabelse, og vi ønsker at udvikle vores projekterne i et inddragende samarbejde med de omkringliggende lokalsamfund.
Læs mere på www.nrgi.dk
Kontakt os
Hvis du allerede nu har forslag til projektet, så kontakt os gerne. Det kan f.eks. være med forslag til beplantning omkring solcelleanlægget, anlæggets layout, etablering af stier, drift og adgang til de kommende naturarealer eller anvendelse af tilskud til lokalområdet
Vi vil vurdere alle forslag og – når det er muligt – indarbejde dem i det projektlayout, som præsenteres på borgermødet i september.
Hvis du er nabo til anlægget, og du ønsker et individuelt besøg, hvor vi drøfter projektet, naboordninger eller andet, så er du også velkommen til at kontakte os. Vi kommer gerne på et uformelt besøg.
Vindmøller og solceller
Brian Gade, NRGi
5192 1973 brga@nrgi.dk
Solceller og naturprojekt
Claus Bo Andreasen, RELAND
4079 8032 ca@reland-projektet.dk